Cover image
Ut på tur

Busstur 21.09.2023 til Ulvik

Turen startet fra Nordåsgrenda 4 (tidl Nordåstunet) kl 11.00 med Syse Gard og Ulvik som mål. Mellom høye fjell med utsyn over fjorden har familien drive gard i snart seks generasjoner. Her bogner det av sider, eplemost, syltetøy, frukt og kjøtt. Alt dyrket lokalt og foredla etter gamle tradisjoner.
Vel fremme etter en lang tur, grunnet veiarbeid (Bergen - Voss) kom vi frem til sidersmaking, omvisning og fortelling om livet på gårdem med all den produsjon de har. Ca 8000 frukttre omkranser Syse Gard og legg grunnlaget for det som blir produsert på garden. Deretter felles middag, hjemmelaget kjøttsuppe med lam fra gården og dessert med dessertplommer, krem, valnøtter og kaffe. Etter middag bar det innom gårdsutsalget med sider.

Aroma: Søt, av Aroma eple.

Kjedlar: Halvtørr, av Gravenstein eple.

Sumar: Tørr, av Summered eple.

I gårdsutsalget finn en og hermetisk frukt, syltetøy og chutney, noe for en hver smak. Det var tid for avreise og vi kjørte tilbake til Bergen via Granvin – Ålvik og Kvamskogen. Siderproduksjon i Hardanger bygger på lange tradisjonar. På Syse Gard er sideren produsert slik den tradisjonelt vart laga - spontangjæra. Lærerik, og en flott tur.
W:
H: